Claudicatio Intermittens

(Fyzio is aangesloten bij het claudicationetwerk )

Een gezonde leefstijl, doet wonderen:

  • stoppen met roken of zo snel mogelijk
  • stoppen met roken
  • dagelijkse lichaamsbeweging
  • beperkt alcoholgebruik (max. 2 glazen per dag)
  • beperking van een teveel aan foute vetten en chloresterol
  • bestrijding van overgewicht
  • een goede instelling van een
  • eventuele diabetes mellitus
  • een goede behandeling van een eventuele hoge bloeddruk

Etalagebenen (je blijft als het ware voor de elalage staan) is een lekenterm voor claudicatio intermittens of perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Ze beschrijft de pijn in de benen ten gevolge van een vernauwing of afsluiting van een slagader naar of in de benen.

Slagaderverkalking of artherosclerose
Is een ziekte van de slagaders. De wanden van de slagaders worden stug en verdikt en er treden vernauwingen op. Vaak wordt er kalk afgezet in de zieke delen van de vaatwand, vandaar de naam slagaderverkalking.

Wat is ischemie?
Dat is een medische term om aan te geven dat er een verminderde coorbloeding in een orgaan optreedt. Door het gebrek aan zuurstof wat er dan onstaat, gaat het getroffen orgaan (b.v. de benen) minder goed functioneren en kunnen klachten optreden.

Is er een verschl tussen de man en de vrouw?
Er sterven net  zovel mannen als vrouwen aan de gevolgen van deze aandoening, maar bij mannen komen de klachten eerder te voorschijn dan bij de vrouwen. Bij vrouwen heeft het vrouwelijke geslachtshormoon een beschermende werking, dus pas na de overgang.

Wanneer wordt het perifeer arterieel vaatlijden?
Dit is een vorm van artherosclerose die optreedt in de slagaders naar de benen. Het belangrijkste gevolg is pijn in de benen door inspanning. Je krijgt kramp. Het is dan zeer verstandig om hierover met de huisarts te praten, zodat je op tijd actie onderneemt.

De stadia van perifeer arterieel vaatlijden (PAV)

  1. U heeft wel een vernauwing maar nog geen typische klachten van claudicatio intermittens of etalagebenen
  2. U heeft wel last van etalagebenen. Bij 2A kunt u nog meer dan 100 m pijnvrij lopen en bij 2B minder dan 100 m pijnvrij (de meeste mensen blijven in dit stadium).
  3. U heeft ook in rust pijn in de benen en/of voeten. De pijn wordt minder als je het been laat afhangen
  4. Er komen wonden, necrose (dood weefsel) of gangreen (bacteriën in het dode weefsel) aan de getroffen voet. Er bestaat gevaar voor amputatie.

Welke therapieën kan PAV behandeld worden?
conservatieve behandeling: verandering van leefstijl en looptraining.
medicamenteuze behandeling: om de klachten te behandelen of complicaties te voorkomen.
invasieve behandeling: van dotteren tot een operatie en vervanging van de bloedvaten.

Nut van looptherapie
De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens (of etalagebenen) is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), lijken de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl. ClaudicatioNet geeft u duidelijkheid over waar en bij welke fysiotherapeut bij u in de buurt goede kwaliteit gesuperviseerde looptherapie wordt gegeven.

Het woord looptherapie geeft al aan dat we iets anders bedoelen dan (sportief) wandelen. Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks traint, bij voorkeur drie keer per dag, en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhoudt. In het begin krijgt u 2 – 3 keer per week begeleiding van uw fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden (indien uw conditie dit toelaat) en gaat u steeds meer zelfstandig trainen. Door telkens door te lopen tot net voor u uw maximale loopafstand heeft bereikt, kan uw loopafstand vergroot worden.

De fysiotherapeut kan u hierbij helpen en zal in eerste instantie uw bewegingsmogelijkheden met u bespreken en samen met u een persoonlijk en gestructureerd trainingsprogramma samenstellen om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Voor het behoud van het verkregen resultaat is het zeer belangrijk om een actieve levenstijl te ontwikkelen en te onderhouden.
Naast het verbeteren van uw loopafstand zal mede door de begeleiding van een gekwalificeerde fysiotherapeut uw uithoudingsvermogen en uw looppatroon worden verbeterd, en uw mogelijke angst voor inspanning worden overwonnen. Vooral het looppatroon is van belang. Om pijnklachten te omzeilen, gaan veel mensen op een andere geforceerde manier lopen. Uw fysiotherapeut kan u helpen een gezond looppatroon aan te leren.